Hvordan lærer mit barn at blive en god kammerat.

Sociale kompetencer udvikles med alderen, men er udviklingsforstyrrelsen ADHD i spil, sker det ofte, at barnet ikke udvikler alderssvarende sociale færdigheder. De sociale kompetencer er derimod forsinkede, fordi der er forskel på barnets biologiske alder og dets udviklingsalder.

Det vil sige, at man på visse områder kan trække op til en 1/3 af barnets biologiske alder fra, for at få et billede af udviklingsalderen. En 6-årig med ADHD kan derfor have sociale kompetencer på niveau med en 4-årig.
Det gælder altså om at lægge sammenligningerne med de jævnaldrende på hylden, da det tit bare fører negative følelser med sig. Begynd i stedet at arbejde med de sociale kompetencer på barnets niveau og fokuser på de fremskridt, dit barn gør.
Socialt kompetente børn (og voksne for den sags skyld) er gode til at: deles, skiftes, vente på tur, spørge, tage øjenkontakt, hjælpe, give en kompliment, samarbejde, trøste, lytte og sige fra, hvis nogen bliver drillet.


Her giver vi 4 konkrete råd til hvordan du hjælper dit barn til at udvikle sociale kompetencer:
    

1.    Tag de positive briller på og gå på jagt efter de øjeblikke, hvor dit barn er en god kammerat. Vores hjerne er fra naturens side programmeret til at registrere og slå ned på alt, hvad der er problematisk. Det kan derfor være nødvendigt at øve sig i faktisk at få øje på, når vores børn gør det rigtige. Det kan være lidt af et detektivarbejde, så brug eventuelt ovenstående liste som en påmindelse om, hvad du skal kigge efter.
    

2.    Gør børnene opmærksomme på, når de er gode kammerater. Det er nemlig sådan, at det, vi som forældre giver opmærksomhed til, det får vi mere af. Men sørg for at være specifik og detaljeret omkring, hvad du godt kan lide ved det, barnet gør. Du kan sige: ”Nu lader du Anton prøve togbanen, i skiftes til at køre toget” eller ”Du er en god ven, du hjælper din kammerat med at lede efter bilen.” Beskrivelserne af den sociale adfærd vil gradvist øge forekomsten og bevidstgørelsen hos barnet om, hvad det vil sige at være en god kammerat.
    

3.    Være en god rollemodel for dit barn. Børn lærer i høj grad ved at observere vores handlinger. Hvis du selv udviser den positive sociale adfærd vil dit barn kopiere den.
    

4.    Vær tålmodig. Det kræver masser af øvelse og gentagelser at lære gode sociale færdigheder – særligt hvis man har lidt uopmærksomhed og impulsivitet med i bagagen.

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev - enten som forælder eller fagperson.