Kurv

Viden

Løft kvaliteten i dagtilbud

Center for ADHD+
Del:

Løft kvaliteten i dagtilbud

Der bliver holdt mange skåltaler om kvaliteten i danske dagtilbud – men vi kan ikke komme uden om, at alt for mange pædagoger og medhjælpere oplever at stå alene med ansvar for børn, som de ikke har kompetencerne til at lykkes med.  Hvis vi vil skabe dagtilbud med høj kvalitet, kræver det investering i praksisnært udviklingsarbejde, kompetent pædagogisk ledelse og faglige fællesskaber med et stærkt fælles pædagogisk afsæt i den bedst tilgængelige viden.

Mens vi venter på den næste kvalitetsrapport fra 3-5 års området og fortsat diskuterer kvaliteten i danske dagtilbud, står vi ikke på bar bund. Vi har allerede solide nationale data fra VIVE, der i 2023 vurderede kvaliteten i pædagogiske læringsmiljøer for 0-2-årige børn – og internationale indsigter fra blandt andre professor Brenda Taggart og EPPE-projektet i Storbritannien, der gennem 20 år har dokumenteret, hvad der skaber varig effekt for børn i dagtilbud.

  • Kvaliteten i danske dagtilbud er mange steder kun tilstrækkelig
  • Høj kvalitet afhænger først og fremmest af kompetente, tilstedeværende voksne, der formår at skabe trygge, udviklende relationer
  • Og: Ledelse og faglig udvikling er afgørende, hvis viden skal omsættes til praksis

Fra viden til virkelighed – et pædagogisk ansvar

Mange pædagoger og medhjælpere står hver dag i spændingsfeltet mellem ambitioner og realiteter. De vil så gerne børnenes trivsel og udvikling. De ønsker at være i dialog, i leg, i samspil. Men de oplever ikke altid at være i stand til at omsætte ambitionerne til praksis – og spørger vi børnene oplever de stadig alt for ofte at blive skældt ud.

VIVE peger fx på, at kvaliteten i dagplejen og vuggestuerne hænger tæt sammen med, om en pædagog er til stede det meste af dagen – men mange steder er det ikke tilfældet. Og som Brenda Taggart har vist i det britiske EPPE-projektet, er det netop varige, nære voksenrelationer kombineret med struktureret leg og læring, der løfter børn – især børn i udsatte positioner.

Så vi ved godt, hvad der virker, men hvordan gør vi det muligt i en virkelighed med mangel på uddannede pædagoger og alt for mange, der forlader faget.

Ledelse som nøglen til kvalitet

Den lokale leder er afgørende for, om pædagogiske visioner bliver omsat til hverdagspraksis. Gode ledere formår at fastholde fokus, give faglig retning og skabe arbejdskulturer, hvor der er fokus på relationer til børnene og nysgerrig refleksion om kvaliteten af egen praksis. Udviklingsprojekter med eksterne skal forankres i det daglige af en tydelig og nærværende ledelse.

Center for ADHD+ har erfaringer fra samarbejde med mange forskellige ledere og dagtilbud. Sammen har vi skabt mere kvalitet i relationer mellem børn og voksne, børnene i mellem og fået udviklet forståelsen af kvalitet helt ind i hverdagens rytmer og rutiner. Som én pædagog formulerede det: ”Vi gik fra at føle os alene og magtesløse til at handle fælles med mere faglighed.” Forudsætningen for dette er, at den lokale leder løbende holder fokus på kvalitetsudvikling – både som en klar og tydelig målsætning og i sit daglige samspil med medarbejdere og i de benhårde prioriteringer, der hver dag må foretages, når der skal løses problemer.

Udviklingsarbejde skaber varig kvalitet

Vi kommer ikke i mål alene med dygtige ledere og fokus på normeringer. Begge dele er nødvendige, men ikke tilstrækkelige forudsætninger for højkvalitets dagtilbud. Høj kvalitet i dagtilbud kræver, at vi holder fokus på de daglige relationer og samspil og et vedvarende udviklingsarbejde, hvor praksis udvikles, undersøges, afprøves og justeres på baggrund af god forskningsviden. Det kræver, at medarbejdere og ledere sammen griber mulighederne for at se sig selv udefra og børnene indefra – og hele tiden forholder sig til børnenes oplevelser af deres hverdage.

Og det kræver, at alle – også strategiske ledere og politiske beslutningstagere forstår, at kvalitet ikke er en tilstand – det er et fortsat arbejde.

Kvalitet som en politisk prioritet – ikke en engangsinvestering

Vi står over for et valg: Er vi tilfredse med at dagtilbud fastholder status quo for børn med forskellige forudsætninger og familiemæssige baggrunde – eller skal dagtilbud blive en afgørende arena for alle børns alsidige udvikling? Hvis vi mener det sidste, skal vi turde prioritere det og vi bør i højere grad fokusere vores udviklingsindsatser i den bedste forskningsmæssige viden fra området og holde fast over tid – frem for hele tiden at sætte nye skibe og initiativer i søen.

Det kræver investering i fortsat praksisnær kapacitetsopbygning både med pædagoger, pædagogiske assistenter og medhjælpere, fokus på kompetent pædagogisk ledelse, adgang til kompetent og specialiseret støtte.

For når vi ved, hvad der virker – så er det et fælles ansvar at få det til at blive til virkelighed i hverdagen.

 

Brenda Taggarts vigtigste pointer:

  1. Kombination af omsorg og læring (care + education):
    • Dagtilbud skal ikke blot tilbyde tryg omsorg, men også intentionel læring. Kvalitet opstår, når pædagoger kombinerer varm voksenkontakt med strukturerede læringsaktiviteter.
  2. Veluddannet personale er nøglen:
    • Den vigtigste kvalitetsfaktor er personalets uddannelsesniveau og kompetencer. Børn klarer sig markant bedre, når de er i dagtilbud ledet af højt kvalificerede voksne
  3. Langtidseffekter af tidlig kvalitet:
    • Højkvalitets dagtilbud har langvarige effekter på børns kognitive og sociale udvikling – effekter, der kan måles ind i voksenlivet
  4. Sproglig stimulering er afgørende:
    • Især for børn fra sprogligt fattige hjem er kvalitetssamtaler (dialog, ikke bare instruktioner) afgørende for udvikling
  5. Inklusion og støtte for udsatte børn:
    • Kvalitet er ekstra vigtig for udsatte børn, som har mest at vinde af gode dagtilbud. Der skal være målrettet indsats for at mindske ulighed

Et bedre liv med ADHD

Tilmeld vores nyhedsbrev og få inspiration til et bedre liv med ADHD

Hvilket nyhedsbrev vil du modtage?

Accept af persondatapolitik

Tak for din tilmelding

0
Ingen produkter i kurven