Forældretræning får stærk anbefaling til behandling af ADHD hos børn og unge i de nye kliniske retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen

Børn og unge med ADHD oplever ofte en hverdag med flere konflikter og nederlag end andre børn. Børn og unge med ADHD har brug for en hverdag med struktur, forudsigelighed og gode fællesskaber for at børnene kan trives og få succesoplevelser i hverdagen. Forældretræning giver forældre viden om, hvordan vi som voksne omkring børnene hjælper børnene bedst, men forældrene træner også nye strategier til en bedre hverdag i familien.   

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort nye kliniske retningslinjer til behandling af ADHD hos børn og unge. En væsentlig ændring er, at Sundhedsstyrelsen nu peger på forældretræning som en stærk anbefaling til behandling af ADHD hos børn og unge.

Indtil nu har anbefalingen været, at man kunne overveje at anvende forældretræningsprogrammer til børn og unge i alderen 6-18 år med ADHD. Men studier peger på, at børn med ADHD helt ned til 3 års alderen kan have gavn af forældretræning. Udover forældretræning indeholder retningslinjerne bl.a. også anbefalinger til medicinsk behandling, sanseintegrationsterapi og brug af kugle/kædedyne.

Forældretræning kan hjælpe børn med ADHD til en bedre hverdag 

Lene Straarup, specialist i klinisk børneneuropsykologi og psykolog i Center for ADHD har bidraget i arbejdsgruppen omkring de Nationale kliniske retningslinjer. Ifølge Lene Straarup er det vigtigt for børn og unge med ADHD, at forældretræning går fra en svag til en stærk anbefaling i de nye retningslinjer:

”Den seneste ændring, hvor forældretræning får ”Stærk anbefaling” er meget vigtig. Det er den, fordi den som noget nyt ikke udelukkende måler på reduktion af kernesymptomer, men også inddrager livskvalitet for barnet. Forældretræningen, som skal bestå af psykoedukation og pædagogiske strategier og vare mindst 5 gange, giver forældrene større oplevelse af kompetence i forhold til deres børn, og træningen mindsker skæld ud og andre sanktioner i hjemme og giver en behageligere stemning. Af de nye retningslinjer vil jeg gerne fremhæve brugen af kognitiv adfærdsterapi og muligheden for at starte en medikamentel behandling, selv om barnet/den unge har et misbrug. Disse to retningslinjer kan få stor betydning for de unge med ADHDs chancer for at klare sig godt i livet og få styr på deres ADHD i tide”.

Målrettet og tidlig indsats hjælper børnene på den lange bane

Forskning fra Rockwool Fonden viser, at ubehandlet ADHD hos voksne koster samfundet 2,8 mia. kr. om året. Der er derfor store økonomiske gevinster for samfundet, også på den lange bane, ved at arbejde målrettet med at hjælpe børn og unge med en ADHD så tidligt som muligt.

Forældre på forældrekursus hos Center for ADHD fortæller blandt andet: 

Mor til pige på 6 år: 

"Vi er i gang med et forældretræningsforløb for at få hjælp til at håndtere vores barns udfordringer bedre. Vores pige har en ADHD diagnose. Vi har endelig fået kontrol over de udfordringer vi møder og får nu mulighed for at løse dem. Før var vi fuldstændig i en blindgyde, hvor intet virkedede. Endelig har vi noget der virker og hjælper vores barn". 

Far til dreng på 5 år: 

"Jeg deltager på forældrekursus for bedre at forstå mit barns udfordringer og møde mit barn mere forstående, og på en måde være i stand til at gribe ham. Jeg er med for at sikre det bedste grundlag for ham. Jeg har fået konkrete redskaber og resultaterne ses tydeligt på børnene. Det er også rart, at der er evidens bagved det vi gør". 

Læs de nye kliniske retningslinjer her 

Fakta om forældretræning i Center for ADHD

Et forældretræningskursus på Center for ADHD er et forebyggende og behandlende tilbud til forældre med børn mellem 3 - 8 år med ADHD eller lignende vanskeligheder. Vi har egen visitation og opstart på kursus kræver ikke en ADHD diagnose.

Forskning viser en stor positiv effekt af kurset. Forældre og børn udvikler et mere positivt samvær, hvilket gør, at barnets ADHD symptomer mindskes, så den negative adfærd nedbringes og barnets sociale kompetencer øges. Forældrene fortæller, at de oplever et lavere stressnivau, en øget tilfredshed med forældrerollen og at brugen af skæld ud bliver mindre.

Forældretræningskurset bygger på det evidensbaserede program De Utrolige År®. Vi tror på, at viden om børns udvikling og ADHD sammen med eksempler fra andre forældre tilsammen kan give en større forståelse for netop jeres barn. Derfor kobler vi psykologisk og pædagogisk viden om ADHD til de enkelte redskaber fra De Utrolige År®. 

Se film om forældres forandring i hverdagen: https://www.youtube.com/watch?v=md583nppPjI

Kontakt

For mere info, kontakt venligst kommunikationsansvarlig, Malene Lundgren, 40 94 36 35, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller Centerchef i Center for ADHD, Marie Stegger Sørensen, 53 73 5703, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev - enten som forælder eller fagperson.