Efterårsferie med ro, nærvær og sjove stunder

Efterårsferie. Børnene glæder sig. Vi voksne, der kan holde ferie med børnene har sikkert også forventninger til, hvad ferien skal bidrage med. Mange børn har lange dage i skolen eller i daginstitutionen. Børnenes hverdag rummer mange indtryk. Fagligt er der krav og prøver fra børnenes første skoleår. Der er flere voksne i børnenes liv som børnene knytter sig til, og så er der de sociale relationer, som børnene skal lære at indgå i.

Børn som oplever en hverdag med mange indtryk kan reagere forskelligt. En reaktion kan være svingende humør, uro, raserianfald eller let til tårer. Hos børn med ADHD tømmes hjernebatterierne hurtigere. Derfor kan den kommende ferie være alletiders anledning til at tanke godt op på batterierne igen.

Det kan være fristende at arrangere ture ud af huset, besøg hos familie og venner, arrangementer og besøg i fremmede miljøer, (i det omfang det lader sig gøre med Corona-situationen i tankerne) men faktisk kan de indtryk også være krævende for børn for børn med ADHD og lignende vanskeligheder. 

Tænk på en uge, hvor børnene og jer som familie kommer ned i gear, og hvor I tager en pause fra hverdagens gøremål. En ferie med leg, nærvær og sjove stunder.

Nærvær og ADHD

Børn med ADHD er rigtig gode til at være i nuet, men de springer også hurtigt videre til noget andet. At følge med i deres tempo kan være udfordrende, og det er derfor okay ikke at være nærværende hele tiden. Omvendt er børn med ADHD også rigtig gode til at koncentrere sig, når de bliver optaget af en aktivitet. Hvis de bliver taget med i valget af aktiviteter, er der også større chance for, at de bliver hængende lidt længere. Den ro, du får ved at tage en beslutning om at være bare lidt mere nærværende, vil med stor sandsynlighed også smitte af.

Efterårsferie med leg og sjove stunder

Ferieugen er anledning til at børnenes nervesystemer får en pause. En RIGTIG ferie, hvor der er afslapning og ro på programmet. Dage hvor tempoet er lavt er vigtigt for børnenes udvikling. Børnenes nervesystemer har godt af – de er måske endda afhængige af – positive stunder med forældre, hvor alle har god tid og hvor der ikke er afbrydelser.

I center for ADHD har vi udarbejdet en legeplakat, som giver inspiration til indendørs og udendørs aktiviteter uden stor planlægning, men som tager udgangspunkt i at vi kan være sammen, lege og nyde gode stunder sammen. Se, download plakaten og print den her (I kan kigge på den sammen med børnene)

Inspiration til gode stunder i ferien kan være: Gemmeleg i skoven bag store træer, lave perleplader på terrassen eller indenfor med stearinlys tændt. Tegnekonkurrence hvor I folder papiret 3 gange og skiftes til at tegne hoved, krop og ben, lange og varme fodbade. Brug tid på at inddrage børnene i køkkenet – bag en kage som børnene vælger. Gå eller cykel en tur i børnenes tempo. Skoven er smuk lige nu. Saml kastanjer og lav sjove, skøre dyr. Gå på jagt i naturen, og tal om det I finder. 

Det kan også være værdifuldt at sidde eller ligge tæt med det ene formål at være sammen. Mange børn kan i de små hyggestunder virkelig mærke og føle, at vi holder af dem. Det gælder uanset alder. 

Rigtig god ferie.