Vinterferie med leg, nærvær og sjove stunder

Juleferien er lige overstået og inden vi får set os om, banker vinterferien på døren og børnene glæder sig. Vi voksne, der har mulighed for at holde ferie sammen med børnene, har sikkert også forventninger til, hvad ferien skal bidrage med.

For mange børn har den hverdag, de kender, været forandret. For andre børn er en hverdag med Corona, det eneste de husker. I snart to år har hverdagen været præget af mange forandringer og skift; Må vi komme i skole? Må vi komme til sport og andre fritidsaktiviteter? Må vi komme i biografen? Hvem må vi lege med? Hverdagen ændrer sig hele tiden og nogle gange så hurtigt, at man dårligt har nået at vænne sig til et nyt normal, inden det er ændret igen.

Alle disse forandringer fylder børnenes hverdag med mange indtryk. Børn, der oplever en forandret hverdag, med nye rutiner, mange skift og indtryk kan reagere forskelligt og disse reaktioner kan komme til udtryk i svingende humør, uro, raserianfald eller let til tårer. 

Børns hjernebatteri har forskellig kapacitet og aflades med forskellig hastighed. Specielt hos børn med ADHD tømmes hjernebatterierne hurtigere end hos andre, og når vi nærmer os vinterferien kan hjernebatteriet hos disse børn være helt afladet.

 

Derfor kan den kommende ferie være en alletiders anledning til at tanke godt op på batterierne igen ved at prioritere tid med den nære familie.

Tænk på en uge, hvor børnene og jer som familie kommer ned i gear, og hvor I tager en pause fra hverdagens gøremål. En ferie med leg, nærvær og sjove stunder. 

Nærvær og ADHD
Børn med ADHD er rigtig gode til at være i nuet, men de springer også hurtigt videre til noget andet. At følge med i deres tempo kan være udfordrende, og det er derfor okay ikke at være nærværende hele tiden. Omvendt er børn med ADHD også rigtig gode til at koncentrere sig, når de bliver optaget af en aktivitet, der giver energi. Hvis de bliver taget med i valget af aktiviteter, er der også større chance for, at de bliver hængende lidt længere. Den ro, du får ved at tage en beslutning om at være bare lidt mere nærværende, vil med stor sandsynlighed også smitte af.

Vinterferie med leg og sjove stunder
Ferieugen er anledning til at børnenes nervesystemer får en pause. En RIGTIG ferie, hvor der er leg, afslapning og ro på programmet. Dage hvor tempoet er lavt er vigtigt for børnenes udvikling. Børnenes nervesystemer har godt af – de er måske endda afhængige af – positive stunder med forældre, hvor alle har god tid og hvor der ikke er afbrydelser.

I center for ADHD har vi udarbejdet en legeplakat, som giver inspiration til indendørs og udendørs aktiviteter uden stor planlægning, men som tager udgangspunkt i at vi kan være sammen, lege og nyde gode stunder sammen. Se, download og print inspiration til leg i legeplakaten.

Inspiration til gode stunder i ferien kan være: Gemmeleg i skoven bag store træer, lave perleplader på terrassen eller indenfor med stearinlys tændt. Tegnekonkurrence hvor I folder papiret 3 gange og skiftes til at tegne hoved, krop og ben, lange og varme fodbade. Brug tid på at inddrage børnene i køkkenet – bag en kage som børnene vælger. Gå eller cykel en tur i børnenes tempo. Gå på jagt i naturen, og tal om det I finder.

Det kan også være værdifuldt at sidde eller ligge tæt med det ene formål at være sammen. Mange børn kan i de små hyggestunder virkelig mærke og føle, at vi holder af dem. Det gælder uanset alder.

 

Rigtig god ferie.

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev - enten som forælder eller fagperson.