Søvnvanskeligheder hos børn med ADHD

Børn og søvn

Du kender det sikkert fra dig selv – søvn er livsvigtigt. Ovenpå en nat med for lidt- eller afbrudt søvn, fungerer man simpelthen ikke lige så godt som man plejer. Det er sværere at koncentrere sig og lunten bliver kortere.

Søvn er endnu vigtigere når vi snakker børn. Under søvnen stimuleres barnets væksthormoner, og forskning har vist at manglende søvn svækker immunforsvaret og opmærksomheden. Søvnvanskeligheder er et udbredt fænomen, idet undersøgelser peger på at 30-40 % af alle børn har problemer med at falde i søvn eller vågner om natten.

Søvnbehovet er individuelt, og bestemmes ud fra barnets funktionsniveau om dagen, men her er en tommelfingerregel:

 • 3 årig 10-14 timer
 • 12 årig 9-10 timer
 • Unge 8-9 timer

ADHD og søvn:

Der er et stort sammenfald med ADHD vanskeligheder og søvnproblemer, så hvis I bakser med søvnen derhjemme er i helt sikkert ikke de eneste. Vi hører om mange forskellige former for søvnforstyrrelser fra forældrene på vores kurser. Her er nogle eksempler:

 • Barnet vil ikke i seng
 • Barnet kan ikke falde i søvn
 • Barnet vågner flere gange i løbet af natten
 • Barnet vågner meget tidligt om morgenen

Søvnproblemerne kan påvirke barnet negativt på flere områder. Det kan hæmme væksten, nedsætte koncentrationsevnen som i forvejen er udfordret hos børn med ADHD, og det kan øge aggressionsniveauet. Men søvnvanskelighederne går ikke kun ud over barnet, det er også udfordrende og frustrerende for forældrene, når barnet ikke sover godt om natten. For det første bevirker det at forældrene ikke selv får den søvn de har brug for, og for det andet er det rigtig hårdt at se sit barn komme ud af trivsel og opleve de vanskeligheder som søvnproblemer fører med sig. Så det helt store spørgsmål er selvfølgelig: Hvad kan hjælpe når man har et barn med ADHD vanskeligheder og søvnproblemer?

Hvad hjælper når et barn har søvnforstyrrelser?

Kortlæg og analyser søvnproblemerne: For det første er det en god idé at forsøge at kortlægge søvnforstyrrelsen, eksempelvis med en søvndagbog, så man får et klart billede af hvad problemerne består i. Det kan måske hjælpe en til at finde frem til mulige årsager. Der er sjældent en klar årsag til problemerne, men du kan spørge dig selv: Skyldes det en forstyrret dagsrytme? Mangler barnet tryghed? Er der ting i værelset eller omgivelserne der forstyrrer søvnen?

Skab en god søvnhygiejne ved at sikre sig at omgivelserne og rutinerne omkring puttesituationen er i orden. Det indbefatter:

 • En god behagelig seng
 • Behagelig temperatur – det er især vigtigt at det ikke er for varmt.
 • Faste puttetider og putteritualer
 • Rar stemning omkring puttesituationen
 • Lavt stimuliniveau, dvs. relativt mørkt i rummet og nogenlunde stille.
 • Undgå skærmtid (TV, smartphone, computer) i timerne op til sengetid.

Faste rutiner omkring sengetid giver tryghed og genkendelighed for dit barn, og det kan hjælpe barnet med at slippe kontakten til dig og falde i søvn. Sørg for at rutinen indbefatter aktiviteter som er rolige og hyggelige og som skaber en god stemning omkring puttesituationen.

Indfør et belønningssystem der retter sig specifikt imod de søvnvanskeligheder du har kortlagt i din analyse. Det øger barnets motivation for selv at lære at falde i søvn, blive i sengen eller hvad søvnvanskelighederne måtte bestå i.

Vi håber at denne artikel kan bidrage til at flere – både børn og voksne, kan få en bedre nattesøvn og mere overskud i hverdagen.